Yük Sabitleme Nedir?

Yük Sabitleme Nedir?

Anasayfa Blog Yük Sabitleme Nedir?

Deniz aşırı taşımacılıkta en önemli noktalardan biri yük güvenliğidir. Doğru taşıma da yükün düzgün yüklenmesiyle başlar. Yüklerin, yüklendikleri taşıma aracında yerlerinden oynamaması, hasar görmemesi, taşıma aracının yük dolayısıyla tehlikeye girmemesi için halat, sapan, ağ, kalas, demir vb. araçlar kullanılarak yapılan sabitleme işlemine yük sabitleme denir. Taşınan ekipmanların zamanında ve hasarsız ulaşabilmesi için yük emniyeti sağlanmalıdır. En güvenli taşıma biçimi olan konteyner taşımacılığında bile yük sabitleme yapılır.

Yük sabitleme işlemleri önce trenlerde ve gemilerde kullanıldı daha sonra bütün taşımacılık türlerinde. Türkiye’de ise ilk kez 2008 yılında ihracat pazarının okyanus ötesine taşınmasıyla ve bu sayede konteyner taşımacılığının gelişmesi ile ortaya çıktı.

Yük sabitleme işlemi sertifikalı olmak zorundadır. Gemiye yükler alınmadan önce işlemin sertifikası kontrolü yapılır. Ayrıca işlemi yapacak olan kişilerin mutlaka baretinin olması ve iş güvenliğinin sağlanması gereklidir.

Verimli yük emniyeti, yüklenen ürünün türüne göre değişir. Yük emniyeti için altı farklı metot vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

1.     Engelleme & Destekleme (Blocking & Bracing) Yöntemi

2.     Bağlantı Elemanlarıyla Sabitleme Yöntemi

3.     Sabitleyici Destek (Dunnage) Yöntemi

4.     Çuvallama (Dunnage Bags) Yöntemi

5.     Çemberleme (Strapping) Yöntemi

6.     Bağlama (Lashing) Yöntemi

Yük Sabitleme Çeşitleri

Engelleme yönteminde yükün öne, arkaya, yana kaymasını önlemek için yapılan engelleyici ya da destekleyici ahşap, metal veya plastik materyallerin kullanılması işlemidir.

Bağlantı elemanları kullanarak sabitleme işleminde de büyük civatalar kullanılır. Çiviler, kilit sistemleri, ahşap bloklar gibi bağlantıyı sağlayan ekipmanlar da vardır.

Sabitleyici destek yönteminde; kalan boşluklara baskıyı önlemek için başta hava yastığı olmak üzere ahşap, plastik vb. materyaller konarak yük sabitlenir. Daha çok konteyner içi araç yüklemelerinde kullanılan bir yöntemdir.

Çemberleme yönteminde; polyester, naylon, kompozit, kağıt ve polipropilen gibi ürünlerle çemberleyerek yük taşınabilir bir ünite haline getirilir. Çemberleme yönteminde gergi yöntemleri kullanılır. Bunların arasında yer alan çelik çember yaralanmalara çok açıktır. Bu sebeple uzman personel tarafından yapılmalıdır.

Lashing yani bağlama yönteminde; taşıma esnasında yükün kayma hareketini en aza indirebilmek için gemiye ya da vagona bağlanmasıdır.

Çuvallama hizmeti de özel torbalarla gıda ürünleri, elektronik malzemeleri, kimyasal ürünleri istiflenebilir hale getirilmesidir.