Uluslararası Lojistik

Uluslararası Lojistik

Anasayfa Blog Uluslararası Lojistik

Lojistik, askeriyenin ihtiyacı olan gerekli mühimmatı, besin malzemelerini, giyim ihtiyaçlarını karşılamak üzerine kurulmuş bir sistem olarak ortaya çıkmıştır. Ancak günümüzde askeriyeden daha çok ürün, malzeme taşımacılığı olarak kullanılır.

Lojistik hizmetler ise gabari dışı taşımacılık olarak da bilinen, nakliye firmalarının taşıyamayacağı yüklerin lojistik şirketleri tarafından taşınmasıdır. Yükün alınması ile teslim edileceği depoya kadar geçen zaman zarfı ise lojistik sürecini gösterir. Bu süreç sadece yükün taşınmasını değil; müşterinin isteğine bağlı olarak monte/demonte işlemlerinin yapılmasını da kapsar. Yine müşteriden gelen istek doğrultusunda depo/antrepo hizmetleri de sürece dahil edilir.

Uluslararası Lojistikte Kullanılan Yollar

Lojistik, kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu olmak üzere dört yol ile yapılır.

Hava yolu içlerinde en masraflı olanıdır. Genellikle teslimi acil olan yüklerde kullanılır. Demir yolu ve deniz yolu hem yükün varacağı ülkenin hem de kullanılacak güzergahın uygun olması durumunda tercih edilir.

Deniz yolunda kullanılan konteyner taşımacılığı sayesinde yükler güvendedir, hasar görmezler. Kara yolu, deniz yolu ve demir yolu, hava yoluna göre daha ucuzdur.

Dört taşıma türünün birlikte kullanıldığı lojistik türüne de kombine taşımacılık denir. Genelde uzak ülkelere yapılan taşımacılık faaliyetlerinde kullanılır. Teslim edilecek ülkenin konumuna göre güzergah ve taşıma tipi belirlenir.

Uluslararası Lojistik Nasıl Yapılır?

Uluslararası lojistikte önce planlama yapılarak taslak çizilir. Ürünün taşınması için gerekli malzemeler ve yardımcı araçlar, taşımada izlenilecek yol bu aşamada belirlenir. Daha sonra da elde edilen verilere göre bütçe planlaması yapılır. Ürünün maliyeti, kar ve zarar, gümrük işlemleri, ek malzemelerin tutarları vb. kalemler hesaplanır. Taşıma tipi, yolda geçen süre gibi birçok faktör bu bütçe planlamasına etki eder. Bir sonraki aşama ise denetim sürecidir. Denetim sürecinde de taşınan malzeme için kullanılacak yolun güvenliği ve uygunluğu; ürünün çevreye olası zararları denetlenir. Kağıt üzerinde planlanan detayların sahaya inme aşaması da uygulamanın süreçlerinden birini oluşturur. Planın uygulama aşamasına takip de dahildir. Taşınan malzemenin nerede olduğunun olduğu hakkında müşteriye bilgi verilmesi, takip sürecinin kapsamında gerçekleşir.

Lojistik uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Taşıma işlemi bittikten sonra müşterinin isteği doğrultusunda depo – antrepo, monte – demonte uygulamaları da yapılır.

Edeşsoy Lojistik olarak 20 yılı aşkın tecrübemizle; ABD, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Gürcistan, Ukrayna, Rusya, Belarus, Ermenistan, Moldova, Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya gibi uluslararası ticaret hatlarında hizmet veriyoruz. Uluslararası lojistikte de #kontrolbizde anlayışıyla farkımızı ortaya koyuyoruz.