Tramp Taşımacılığı Nedir?

Tramp Taşımacılığı Nedir?

Anasayfa Blog Tramp Taşımacılığı Nedir?

Denizyolu taşımacılığı kendi içinde tarifeli ve tarifesiz olmak üzere ikiye ayrılır. Tarifeli denizyolu taşımacılığında genelde kıymetli mallar taşınır ve sunulan hizmetler daha düzenli ve daha iyidir.

Denizyolu taşımacılığı ile büyük miktarda kuru yük, likit ve gaz, konteynera sığabilen malzemeler taşınır. Ayrıca teslim aciliyeti bulunmayan yüklerde de denizyolu taşımacılığı tercih edilir.

Tramp Taşamacılık Nasıl Yapılır?

Denizyolu seferlerinden biri olan düzensiz (tramp) taşımacılık için önemli olan yükün varlığıdır. Herhangi bir limana veya sefere bağlı değildir. Bu yüzden düzensiz olarak isimlendirilir. Gemiler nerede yük bulursa oradan sefere çıkar. Dünyanın her yerine yük taşırlar.

Tramp taşımacılıkta genel olarak gemiler kiralanır ve yük taşımacılığı yapılır. En sık taşınan yükler; kömür, hububat, şeker, gübre vb.dir. Bu yüklerin ortak özelliği mevsimsel yük olmalarıdır. Aynı zamanda bu tür taşımacılık en ucuz taşıma türüdür.

Tramp taşımacılığı, en ucuz taşıma türü olmayı ve tam yükle yüklenme esasına dayanır.

Yük sevkiyatının yüksek verimlilikte olması gerekir. Hizmet yükün hazır olduğu limanlar arasında yapılır. Düzenli taşımacılıkla karşılaştırıldığında aralarındaki en önemli farkın sabit bir limana bağlı olmayışları olarak görünür. Düzensiz taşımacılık bir limanla sınırlı kalmaz. Ancak düzenli taşımacılık tek limanla sınırlıdır. Geminin hareket etmesi için önceden belirlenen bir tarih bulunmaz. Tarifeli seferle arasındaki fark buradadır.

 Düzensiz taşımacılığın avantajlarından biri özellikle kombine taşımacılık söz konusu değilse, yüksek maliyet gerektiren tekne veya elleçleme gibi ek masraflara gerek duymamasıdır. Çünkü bu gemiler özel olarak üretilir. Tramp taşımacılığı için kullanılacak gemi imalatında bu durum göz önüne alınarak daha yüksek boyutlu yapılır. Böylece geminin tek seferde taşıdığı yük kapasitesi artar. Daha fazla yük aldığı için de birim yüküm taşınmasına yönelik maliyetleri de düşer. Bu da onu hesaplı bir taşıma türü yapar.

Tramp taşımacılığı ile düzenli taşımacılık kıyaslandığı zaman, tramp taşımacılığın daha kolay olduğu anlaşılabilir. Yapıları sayesinde sevkiyat sırasında daha az aracıya ihtiyaç duyar.

Tramp taşımacılığına en iyi örnek Ro-Ro ve Konteyner taşımacılığıdır.

Konteyner taşımacılığında yükler konteyner gemileri ile taşınır. RoRo gemileriyde tekerlekli vasıta gemileri bir yerden bir yere nakledilir.