RoRo Taşımacılığı ve RoRo Gemisi
Anasayfa Blog RoRo Taşımacılığı ve RoRo Gemisi
RoRo bir deniz taşımacılığı terimidir. İngilizce “roll on roll of” kelimelerinin kısaltılmış şeklidir. Tekerlekli araçların taşınması anlamına gelir. RoRo, kara yolu araçlarının deniz yolu ile taşınmasını sağlar. Daha çok yakın yol deniz taşımacılığında kullanılır.
Intermodal taşımacılığın bir parçası olan RoRo; lokomotif, vagon, makine ve nakil araçlarının taşınmasını kapsar.
Türkiye’de ilk RoRo taşımacılığı 1977 yılında, Mersin – İzmir – Trieste hattında 2 RoRo gemisi ile başlamıştır.
1993 yılında da Türkiye – İtalya hattının kurulmasıyla birlikte maliyetler azalmış, tarifeli seferler sayesinde de ihracat sevkiyatları planlanmasına olanak sağlanmıştır.
RoRo Gemisi Özellikleri
RoRo gemisi, özel olarak tasarlanan büyük deniz taşıtlarıdır. Yük esnekliğine sahiptir. Gemilerin kapasiteleri değişebilir. Gemiler taşıyacağı yüke göre özel olarak tasarlanır. Örneğin, otomobil ve tır taşımak için farklı büyüklükte RoRo gemisi vardır. Otomobil taşıyan RoRo gemisi ortalama 300 araç alabiliyorken, tır taşıyan RoRo gemisi ortalama 50 araç kapasitelidir.
RoRo Taşımacılığının Avantajları
Kombine taşımacılıkta önemli bir payı olan RoRo taşımacılığı, Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle alternatif yollar sunmaktadır.
Geminin içinde son taşıma alanına kadar özel ekipmanlarla taşınan yüklerin hasar görme ihtimali çok düşüktür. Yükler istiflenmediği için sudan kaynaklı zarar görmezler. Yükleme ve boşaltılma işlemi uzman ekipler tarafından yapılır. Teslimatın hızlı, geminin limanda bekleme süresi az olduğu için çok sayıda sefer gerçekleşir.
RoRo taşımacılığı en güvenli ve en ucuz taşımacılık türüdür.
RoRo Gemileri Nasıl Yüklenir?
Yükler çoğunlukla römorklarla gemiye taşınır. Bazen daha ekonomik olması için römork gemiye yüklenir. Varış limanında bir başka çekici römork gemiyi karşılar.
RoRo seferleri Karadeniz ve Akdeniz havzasında tır taşımasında kullanılır. İstanbul’dan İtalya, Fransa, Ukrayna ve Rusya’ya, İzmir’den İtalya, Yunanistan ve Ukrayna’ya, Mersin’den ise Mısır, İtalya ve Kıbrıs’a RoRo taşımacılığı yapılır.
Türkiye’de RoRo Gemisi Limanları
Türkiye’nin denizlerle çevrili olması deniz yoluyla taşımacılığına imkan sağlar. RoRo gemileri için limanlar bulunan limanlar ise aşağıdaki gibidir.
· Çeşme Limanı
· Samsun Limanı
· Ambarlı Limanı
· Haydarpaşa Limanı
· Trabzon Limanı
· Pendik Limanı
· Mersin Limanı