Proje Lojistiğinde Kullanılan Araçlar
Anasayfa Blog Proje Lojistiğinde Kullanılan Araçlar
Gabari dışı taşımacılık için lojistik firmalarından yardım alınır. Gabari dışı yükler için de genellikle proje lojistiği kullanılır. Çünkü taşınacak yükler için özel araç ve ekip gerekir. Taşıma işlemi sırasında doğru araç seçilmemesi, güvenlik önlemlerinin alınmaması maddi boyutu büyük hasara sebep olur. Bu nedenle tecrübeli ve alanında uzman ekiplerle çalışılmalıdır.
Proje lojistiği tanım olarak, başlangıcı ve bitişi belli olan, bittikten sonra tekrar etmeyecek, özel ekipmanlar gerektiren lojistik hizmet demektir.
Proje Lojistiğinde Neler Taşınır?
Proje lojistiğinde taşınan yükler karayolları yönetmenliğince belirlenen ağırlık sınırını geçen yüklerdir. Bu sebeple özel araçlarla taşınır. Ancak bu araçlar için karayollarında 30 km’lik hız limitini aşmama ve sadece gündüz taşıma yapılma zorunluluğu vardır. Araçlar hava karardıktan sonra uygun park alanlarında park halinde bekler.
Proje lojistiğinde taşınan yükler:
1.Doğalgaz santral projeleri
2.Termik santral projeleri
3.Baraj ve hidroelektrik santralleri
4.Mobil santral projeler
5.Rafneri ve petrokimya tesisleri
6.Botu hattı projeleri
7.Raylı sistem projeleri
Proje Lojistiği Araçları
Proje taşımacılığında kullanılan araçların genel özellikleri, açılabilir, uzayabilir, genişleyebilir, mukavemetli ve çok akslı olmalarıdır. Öncelikle yüklerin yüklenmesi ve boşaltılabilmesi için yük kapasitesine uygun vinçler kullanılmalıdır. Öte yandan yüklerin bindiği araçları dengeli taşıyabilecek standartlara sahip olması gerekir. Nakliyede kullanılan bu tarz araçlara lowbed denir. Lowbed araçlar küçük tekerleklidir ve tünel geçişlerinde kullanılır. Lowbed türü araçlarla iş makineleri, boru hatları, rüzgar tribünleri, inşaat yapıları, köprü malzemeleri ve vinçler taşınabilmektedir. Lowbedler kolay kullanıma sahip olmalarıyla birlikte hızlı manevra kabiliyeti sebebiyle de tercih edilir.
Ağır yüklerin taşındığı bu lojistik türünde özel ekipmanlar gerektiği için en iyi taşıma metodu deniz yoludur. Alan, hacim ve ağırlık kısıtlaması olmayan bu yolda, malzemeler kolaylıkla taşınmaktadır. Limanlarda bulunan yüksek kapasiteli vinçlerle elleçlemeler yapılabilmektedir. Limanda elleçlenen malzemelerin kara yoluna ulaşması için de özel araçlar kullanılır. Bunlar hidrolik akslı treylerdir.
Proje lojistiğinde çoğunlukla yüklere özel araçlar üretilir. Örneğin boru hatları için yapılacak araçlarla diğer yükler için yapılan araçlar aynı ölçülere sahip değildir.