Proje Kargo Taşımacılığı
Anasayfa Blog Proje Kargo Taşımacılığı
Proje taşımacılığı genel olarak gabari dışı yüklerin taşınmasını ifade eder. Yük anlamına gelen kargo kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir.
Proje kargo taşımacılığı, ağırlığı itibariyle tır, kamyonet gibi standart ekipmanlar kullanarak taşınması mümkün olmayan gabari dışı yükler için özel nakliye, vinç, montaj vb. araçların kullanılmasıdır. Proje kargo taşımacılığı yüke özel çözüm ve elleçleme gerektirir. Taşımacılık deniz yolu, kara yolu ve hava yolu kullanarak yapılır.
Proje kargo taşımacılığında özel elleçleme gerektiren şey sadece yükler değildir. Savunma sanayi yükleri, sondaj sahası yükleri gibi alanlar özel elleçleme gerektirir.
Savunma Sanayi Proje Kargo Taşıma
Savunma sanayinde genellikle uluslararası taşımacılık yapılır. Kara, hava, deniz yolu kullanılır. Tehlikeli madde ambalajlama, işaretleme ve taşıma ilk sıralarda yer alır. Bunların dışında tank, zırhlı ve diğer askeri araçlar ile mühimmatlar taşınır. Uçak yedek parça yönetimi de proje kargo taşıma hizmetleri içerisinde değerlendirilir. Nadir olarak da gemi ve uçak kiralama hizmetleri tercih edilir.
Endüstriyel Proje Kargo Taşıma
Lojistik hizmetleri endüstriyel yükler için sıkça kullanılır. Endüstriyel yükler hem tek ve büyük olduğu hem de gabari dışı yük sınıfına girdiği için proje taşımacılığına ihtiyaç duyar. Enerji alanında rüzgar, HES ve gaz santralleri için tercih edilir. Yol, köprü, fabrika kurulum vb. inşaat yükleri de endüstriyel proje kargo taşımanın alanındadır. Fabrikaların ihtiyaç duyduğu makineler, basınçlı tanklar, tünel açma makineleri gibi özel elleçlemeye ihtiyaç duyan yükler endüstriyel proje kargo yöntemleri ile taşınır.
Petrol ve Gaz Proje Kargo Taşıma
Uluslararası alanda lojistik hizmetlerinden sıkça faydalanan bir diğer sektör de petrol ve gazdır. Petrol arama ve üretim şirketleri gemi, uçak kiralamanın yanında özel araç ve izin gerektiren işler için de proje kargo taşımacılığını tercih eder. Petrol ve gaz endüstrisinde mobil vinçler, hidrolik krikolar özel low-bed araçlar kullanılır. Yük bindirme, tahliye ve montaj gibi yüke özel çözümler üretilir. Taşımacılık yükü bir yerden başka bir yere taşımak olarak tanımlansa da söz konusu lojistik süreci bununla bitmez. Petrol ve gaz sektörü gibi özel çözüm gerektiren durumlarda, liman ve stoklama hizmeti, yük sabitleme hizmeti, montaj hizmetleri de verilir.