Parsiyel Deniz Taşımacılığı

Parsiyel Deniz Taşımacılığı

Anasayfa Blog Parsiyel Deniz Taşımacılığı

Uluslararası ticaretin hızla büyümesi lojistik sektörünün de gelişmesini sağlar. Sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek adına yeni yöntemler geliştirilir. Taşımacılıkta geliştirilen metotlar yükü teslim noktasına daha çabuk ve daha kolay ulaştırır. Özellikle deniz taşımacılığında farklı çözümler üretilir. Geminin fiziki yapısı ve rahat bir ulaşım aracı olması çeşitli çözümler geliştirmeye olanak sağlar.

Taşıma Türleri

Deniz, kara, hava ve demir yolu için taşıma türleri genel olarak aynıdır. Türler tercih edilen yola göre kendi içinde çeşitlenir. Komple yük taşımacılığı, parsiyel yük taşımacılığı, ağır nakliyat ve proje taşımacılığı ana taşıma türleridir.

Komple Yük Taşımacılığı

Tek firmaya ait yükler tek bir taşıma aracında taşınır. Araçta bulunan yükler tek bir firmaya aittir. Gideceği yer, teslim şartları aynıdır.

Parsiyel Yük Taşımacılığı

Parsiyel bölünmüş anlamına gelir. Taşıma aracındaki yükler birbirinden farklı firmalara aittir. Aynı güzergâhta birbirinden farklı müşterilerin yükleri taşınır. Buradaki temel amaç aynı güzergâhta taşınması istenen yükleri ekonomik bir şekilde taşımaktır. Toplam yük miktarı bir aracı tamamen kaplamasa bile aynı araca yüklenir.

Nasıl Hesaplanır?

Deniz taşımacılığında kullanılan konteyner taşımacılığında hesaplama farklıdır. FCL’de hesaplama konteyner başına yapılır. LCL’de ise metreküp başına hesaplama yapılır. Genellikle LCL kullanılan LCL işleminde, yük taşınırken sadece yükün ağırlığı hesaba katılmaz. Yükün hacmi de önemlidir. En, boy, yükseklik ve adet birlikte hesaplanır.

Parsiyel Taşımacılık Türleri

Parsiyel taşımacılık her alanda yapılır. Deniz yolu parsiyel taşımacılığında yükler konteyner ile taşınır. Buna konteyner taşımacılığı denir. Konteyner taşımacılığı da kendi içinde ikiye ayrılır. Bunu belirleyen de konteynerların taşıdığı yüklerin sahiplikleridir.

FCL (Full Container Load) Taşımacılık

Deniz taşımacılığında konteyner kullanılır. Gemilere yüklenen konteynerların içinde yükler bulunur. Konteynerın taşıdığı bu yük tek bir firmaya aittir. Alan başka bir firmayla paylaşılmaz. Böylece yükler karışmaz. Daha güvenlidir.

LCL (Less Container Load) Taşımacılık

Parsiyel taşımacılık anlamına gelen LCL’de yüklerin sahipleri farklıdır. Firmalar alanları paylaşır. Aynı güzergah üzerinde taşınacak yükler aynı konteynera konulur. Güvenlik açısından zayıftır. Ancak fiyat farkı ve hız dolayısıyla tercih edilebilir.