Multimodal Taşımacılık Nedir?

Multimodal Taşımacılık Nedir?

Anasayfa Blog Multimodal Taşımacılık Nedir?

Günümüzde lojistik sektörü dünya ticaretinde önemli bir paya sahiptir. Bu da beraberinde rekabeti getirmiştir. Rekabet halindeki şirketler, nakliye faaliyetlerinde konteyner taşımacılığının sağladığı maliyet ve ekolojik faydalardan yararlanmaya çalışır. Burada da ortaya multimodal taşımacılık ortaya çıkar kavramı çıkar. Multimodal taşımacılık teknoloji ile entegre olarak gelişir. Global ticaret hacmi arttıkça multimodal taşımacılık da aynı orantıda artış gösterir.

Multimodal Taşımacılık

Bu taşıma tarzında yükler aynı taşıma birimi içinde yani aynı yerde değişikliğe uğramadan birden fazla taşıma aracı ile ulaştırılır.

Multimodal Taşımacılık Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Multimodal taşımacılığın uluslararası olarak tanımlanması 1980 yılında Birleşmiş Milletler multimodal transport konvansiyonunda gerçekleşmiştir. Anlaşmada, bir ülkeden diğerine multimodal nakliye operatörü tarafından taşınan ürünlerin en az iki taşıma modu ile gerçekleşmesi şeklinde tanımlanan multimodal sisteminin doğuşu ise koyteynerların ortaya çıkmasıyla aynı döneme denk gelir.

Ayrıca elleçleme yönteminde meydana gelen gelişmeler de çoklu taşımanın gelişmesinde etkili olmuştur. Yükün büyümesi ve standart bir hal alması multimodal taşımacılığı kolaylaştırmıştır. Bu sayede de yüklerin limanda bekleme süresi azalırken elleçlenen yük miktarı artmıştır. Böylece gemilerin taşıma veriminde de artış meydana gelmiştir.

Bu taşıma türüne ilk olarak sanayide gelişmiş ülkeler adapte olmuştur. Gelişmekte olan ülkeler de bu sisteme uyum sağlamak için lojistik faaliyetlerinde altyapıyı iyileştirmeye çalışmaktadır.

Multimodal Taşımacılık Nasıl Gerçekleşir?

Satıcıdan alınan yük konteynera yüklenir. Taşıma sırasında konteyner değiştirilmez ve gemiye yüklendiği haliyle tren hattına aktarılır. Sonrasında yine konteyner değiştirmeden alıcıya aktarılır. Multimodal taşımacılıkta kara yolu mümkün olduğu kadar az kullanılır. Güzergahta genellikle raylı sistem ve deniz yolu ile zincirleme taşıma gerçekleşir.

Multimodal taşımacılıkta birden fazla taşımacılık kullanılsa da sözleşme tektir. Gönderici ve alıcı bir kontrat ile birbirilerine bağlıdır. Bu kontrata göre iki taraf tarafından belirlenen uzman bir operatör yükü taşır. Taşıma ile ilgili bütün yasal sorumluluk taşıma operatörüne aittir.

Özetle, multimodal taşımacılık hız ,emniyet ve verim açısından lojistik sektöründe devrim sayılmaktadır.