LCL NEDİR?

LCL NEDİR?

Anasayfa Blog LCL NEDİR?

LCL,  “Less Container Load” teriminin kısaltmasıdır. Türkçe’ye “parsiyel konteyner yükleme” olarak çevrilmiştir. LCL, konteyner taşımacılığının bir türüdür.

Konteyner Taşımacılığı

Lojistikte yükleri taşımak için kullanılan, standartlarını İSO’nun belirlediği, genellikle deniz yolu taşımacılığında tercih edilen büyük sandıklara konteyner denir.

Konteynerlar deniz yolu taşımacılığının %85’ini oluşturur. Söz konusu büyük sandıklar fiziksel özellikleri sayesinde içerisinde aynı anda çeşitli büyüklükteki yükleri taşıyabilir ve tekrar tekrar kullanılabilir.

Konteyner taşımacılığı 1955 yılında Malcom McLean ile başlar. Resmi olarak ilk kullanım alanı da İkinci Dünya Savaşı’na denk gelir. İlk konteynerları ABD Silahlı Kuvvetleri’in lojistik ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı bilinir. Konteyner taşımacılığının taşıma işleminde sevk süresini azaltması, bu türün savaştan sonra da yaygın olarak kullanılmasına neden olur.

Konteyner Taşımacılığı Çeşitleri

Konteyner taşımacılığı LCL ve FCL olarak kendi içinde ikiye ayrılır. LCL taşıma tipinde, bir konteyner içinde sahiplerinin farklı olduğu yükler bulunur. Yani, yükün bulunduğu konteynerda diğer şirketlerin kargoları da mevcuttur. FCL de Full Container Load teriminin kısaltılmasıdır. Türkçeye komple konteyner olarak geçmiştir. Bu konteyner tipinde yükler tek bir firmaya aittir, ortak kullanım söz konusu değildir.

FCL’de, yük sahiplerinin istekleri doğrultusunda, yükler limana geldiğinde konteynerı kendi depolarına getirtip boşalttırabilirler. Diledikleri takdirde boşaltma işlemi için hizmet aldıkları lojistik şirketinin deposunu da kullanabilirler.

LCL’de ise, yük sahibinden alınan bilgiler doğrultusunda, yükler limana veya hizmet alınan lojistik şirketinin deposuna boşaltılır.

·       FCL/FLC taşımacılıkta, yükün yüklenicisi ve alıcı tektir.

·       LCL/LCL taşımacılıkta, birden fazla yükleyici ve alıcı vardır.

·       FLC/LCL taşımacılıkta, tek bir yüklenici; birden fazla alıcı vardır.

·       LCL/FLC taşımacılıkta, birden fazla yüklenici; tek alıcı vardır.

Fiyatlandırma

Taşıma tipi farklı olduğu gibi fiyatlandırma da farklıdır. FCL taşıma tipinde fiyatlandırma konteyner başına yapılır. Çünkü yük tek bir kişiye aittir. LCL’de ise durum farklıdır. Bir konteynerda birden farklı yük taşınır. Bu yüzden metreküp başına fiyatlandırma yapılır.

Hangisini Tercih Etmeli ?

LCL tipi taşımacılık paylaşımlı konteyner olduğu için güvenlik açısından zayıftır. Ancak, konteynerlar sert yapısı sayesinde yükü korur ve dışarıdan darbe almasını engeller. Ücretlendirme konusunda da hava yolu taşımacılığına göre daha hesaplıdır. Taşınacak yükün aciliyeti olmaması durumunda LCL tercih edilir.

FLC tipi taşımacılık genellikle aciliyet gerektiren durumlarda kullanılır.