Lashing Hizmeti Nedir?

Lashing Hizmeti Nedir?

Anasayfa Blog Lashing Hizmeti Nedir?

Gemi taşımacılığında yükün sabitlenmesi ve bağlanması işlemine lashing denir. Gemi yolculuğu uzun sürdüğü için yüklerin de bu yolculuk sırasında güvende olması gerekir. Lashing, gemi taşımacılığının en önemli işlemlerinden biridir. Özetle; gemi, treyler ve konteyner üzerinde yüklenmiş kargoların doğadan kaynaklanan durumlara ya da ilerleme esnasında meydana gelebilecek sarsılma, kayma, devrilme gibi kazalara karşı koruma önlemidir.

Lashing hizmetleri, ürünlerini uluslararası pazara taşımak isteyen markaların deniz yolu kullanarak ihracat yapmasıyla birlikte gelişmiştir. Önceleri gemi kaptanının kontrolünde gemi mürettebatı tarafından yapılan bu işlemler zamanla daha da profesyonelleşmiş ve ayrı uzmanlık gerektiren bir alan olmuştur. Bugün lashing hizmeti, taşımayı yapan firmalar tarafından üstlenilmektedir.

Lashing hizmeti kendi içinde ikiye ayrılır. Sertifikalı ve sertifikasız lashing hizmeti şeklinde çeşitlenir. Yükün güvenliği için taşıma ve bağlama yapacak firmalarda lashing uygunluk sertifikası bulunmalıdır.

Sertifikasız lashing hizmeti genellikle küçük ölçekli yükler için tercih edilir. Yükler küçük ölçekli olduğu için hasar oranı da azdır. Sertifikalı lashing hizmeti ise büyük ölçekli yükler için kullanılır. Taşınacak yükün maddi boyutu yüksekse, gemi yolculuğu sırasında herhangi bir devrilme veya yükün hasar görmemesi için gereklidir.

Lashing hizmetleri gemi içi, güverte üstü ve konteyner içi olmak üzere kendi içinde çeşitlenir. Gemi içi ve güverte lashingde yükün güvenliği için geminin içine yerleştirilir. Her yük için ayrı lashing hizmeti yapılır. Konteyner içi lashingde de yük konteynerın içinde sabitlenir. Yük sabitleme için kullanılan ekipmanlar yükün çeşidine göre belirlenir. Ayrı bir uzmanlık gerektirir.

Lashing hizmetinde fiyat yükün boyutuna, genişliğine, ağırlığına ve yükün önemine, harcanacak malzemenin fiyatı, işçilik hizmeti ve sertifika ücretine göre değişir. Genellikle gemi yoluyla ağır yükler taşınır ve bunların yedekleri olmaz. Bunun için yüke zarar gelmesi durumunda firma maddi manevi hasara uğrar.

Tek veya iki kişilik bir iş değildir. İş güvenliği açısından gerekli kıyafetlerin giyilmesi gerekir.

Lashing hizmetinde önemli olan bir diğer nokta da yük ile bağlama hizmetleri esnasında kullanılan ekipmanların uyumudur. Ekipmanlar yükün ağırlığına ve boyutuna göre seçilmelidir ve dayanıklılığından emin olunmalıdır.