Konşimento Nedir ve İçeriği Nelerdir?

Konşimento Nedir ve İçeriği Nelerdir?

Anasayfa Blog Konşimento Nedir ve İçeriği Nelerdir?

Her anlaşmada olduğu gibi dış ticarette de bir anlaşma vardır. Lojistik sahasında bu anlaşmaya konşimento denir. Konşimento olmadan ithalatçı firma malı varış gümrüğünden çekmesi mümkün değildir. Bu belge genelde limandan limana yapılan denizyolu taşımalarında kullanılır. Kara yolu, hava yolu ve deniz yolu olmak üzere üç farklı çeşidi vardır. Alıcıya, yükleticiye ve taşıma şirketine olmak üzere 3 orijinal ve 9 kopya olarak hazırlanır.

Ticaretin başladığı Ortaçağ Avrupası’nda özellikle İtalyan şehir devletleri ile Doğu Roman İmparatorluğu arasındaki ticaret için kullanmasıyla ilk örnekleri verilmiştir.

Konşimentoda Olması Gerekenler

Taşınan malların taşıyıcı tarafından sağlam şekilde teslim alındığını göstermesi gerekir.

Konşimentoda taşıma sözleşmesi mutlaka bulunmalı. Eğer sözleşme bulunmuyorsa bir atıf sözleşme ile bu sözleşme tanımlanmalıdır.

Ürünler sözleşmede temsil edilebilmelidir.

Konşimentoda Hangi Bilgiler Yer Alır?

1.       İhracatçı adı ve adresi

2.       İthalatçı adı ve adresi

3.       Nakliye firmasının adı ve adresi

4.       Gönderilen mala dair bilgiler

5.       Yükleme limanı ve varış limanı bilgisi

6.       Navlunun yüklenme tarihi

7.       Navluna dair açıklama ve paket sayısı

8.       Navlun ödeme bilgisi

9.       İmza ve evrak düzenleme tarihi

Konşimento Çeşitleri Nelerdir?

Kara yolu için hazırlanan konşimento, uluslararası nitelik taşıyan CMR anlaşmasını kabul eden ülkeler tarafından kullanılır. Düzenlemesi navlun komisyoncusu ya da taşımacılık şirketi tarafından alıcı adına yapılır. Konşimento malların belirtilen şartlardı taşıdığını, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösterir. Bu anlamda hukuki bir delil niteliği taşır.

Hava yolu için hazırlanan konşimento, hava yolu şirketi tarafından düzenlenir ve malların taşınmak üzere teslim alındığını gösterir. Vardığı hava limanında gümrük işlemleri tamamlanır ve ardından navlun belgede belirtilen ismi yazılmış alıcıya teslim edilir. Belge sadece alıcı adına değil; alıcının bankası adına da düzenlenebilir. Böyle bir durumda banka varış yerindeki hava yolu şirketine yazılı talimat verir. Ve bu talimatla malları alıcıya teslim ettirir.

Deniz yolu için hazırlanan konşimento, gemi şirketinin, onun yetkili acentesinin, gemi kaptanı adına düzenlenebilir. Belgenin konusu da malların taşınmak üzere kabul edildiğidir. Yükleme kaydı konulduğunda taşıma sözleşmesi görevi görür.