Gümrük Deposu Nedir

Gümrük Deposu Nedir

Anasayfa Blog Gümrük Deposu Nedir

Gerçekleştirilen dış ticaret faaliyetleri için lojistik firmaları gümrükleme, depo ve antrepo hizmetleri verir.

Gümrük deposu bir diğer adıyla gümrük ambarı, gümrüğe gelen malların vergileri ödenene kadar saklandığı yerdir ve burası gümrük idaresinin denetimindedir.

Gümrük binalarının yakınlarında antrepolar bulunur. Antrepolarda gümrükle gelen ticari eşyalar korunur. Transit ticarette gümrük vergisine konu olan, henüz vergileri ödenmemiş mallar antrepolarda bekletilir. Gümrük antrepoları geçici depo terimiyle sıkça karşılaştırılmaktadır.

Gümrük Antreposu ve Geçici Depo Arasındaki Fark

Antrepoya alınan eşya gümrük rejimi ile gerçekleştirilir. Geçici depolama yerine alınacak bir eşyayı herhangi bir rejim kapsamaz.

Gümrük Kanunun 47. maddesine göre, eşya gümrükçe onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutuluncaya kadar geçici eşya statüsündedir.

Gümrük antreposunda bulunan eşya ile ilgili olarak süre sınırı yoktur. Geçici depolama kapsamında eşyanın kalma süresi sınırlandırılmıştır.

Gümrük Kanunun 56. maddesine göre deniz yolu ile gelen eşya özet beyan tarihinden itibaren en fazla 45 gün kalabilirken diğer yollarla gelen eşya 20 gün depolanabilir.

Antrepo ve geçici depolama yerleri elleçleme konusunda da ayrılır. Antrepoda bulunan eşya farklı elleçleme işlemlerine tabi tutulabilir. Ancak geçici depolama yerinde elleçleme için sınırlı işlem uygulanabilir.

Gümrük Antreposunda Hangi Eşyalar Bulunur

Serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracata bağlı önlemlerden yararlanabilen eşyalar konulabilir. Ancak, Türkiye’ye girmesi veya transiti yasak yabancı ülke mallarının, geçici depolama yerinde süresi dolan ve gümrüğe terk edilmiş eşyaların antrepoya koyulabilmesi için izin gerekir.

Gümrükleme Hizmeti Nedir

İthal ve ihraç edilen her mal gümrüğe tabidir. Yabancı ülkelerle gerçekleştirilen dış ticaret faaliyetlerinde, ürünlerin gümrük sahalarından geçişi esnasında devletle olan ilişkinin ve yapılması gereken işlemlerin yürütülmesi hizmetidir.

4458 sayılı gümrük kanunun 5. maddesinde belirtildiği üzere bütün kişiler, gümrük işlemleri için temsilci tayin edebilir. Temsilci, temsil ettiği kişi için hareket ettiğini beyan ederek işlemleri gümrük müşavirliği ile yürütebilir.