Gemi Kiralama (Chartering)

Gemi Kiralama (Chartering)

Anasayfa Blog Gemi Kiralama (Chartering)

Uluslararası ticaret için önemli bir alan olan deniz yolu taşımacılığında yük gemileri kullanılır. Yük gemileri de çoğunlukla kiralanarak temin edilir. Yük gemilerini kiralayan veya işleten kimselere armatör denir. 

Gemi Brokeri 

Gemi sahibi ile yük sahibini buluşturan kişidir. Bu işten komisyon alır. Yurt dışında bu işi yapanlar hukuk, ekonomi, işletme vb. alanlardan yetişir. Uluslararası tanınırlık ve geçerlilik için ICS sınavlarına girilir. Gemiye yük bulmak, gemiyi satmak ya da kiralamak, gemi onarımı için en uygun tersaneyi teyit etmek sorumluluk alanlarında bulunur. 

Gemi Kiralama Nasıl Olur?

Gemi armatörü veya işletmecisi, yurt içi ya da yurt dışından çeşitli firmalardan aldığı yük listesine ve geminin pozisyonuna, açık olduğu yer ve tarihe, teknik kapasitesine ve finansal beklentilerine göre kendine en uygun olanı seçer. Daha sonra sefer planlayarak teklif verir. 

Gemi Kiralama Çeşitleri Nelerdir?

1.Bareboard Charter

2.Time Charter

3.Voyage Charter

4.Kontrat Taşımaları

Bareboard Charter

Dilimizde çıplak taşıma olarak bilinir. Gemi sahibinden personelsiz ve donanımsız olarak kiralanır. Bu tip kiralama işlemlerinde sadece geminin sigortası, kaskosu armatöre aittir. Yıllık ve 5 yıllık bakım işlemleri dışında her şeyden broker sorumludur. 

Time Charter

Süreli kiralama olarak da bilinir. Burada geminin donatımı, personel ve günlük bakımı armatöre aittir. Taraflar arasında imzalanan sözleşmeye charterparty denir. Günlük kiralanabilir. 

Kiralayan kişi kirayı ödediği sürece anlaşma şartlarında belirtilen kurallar dahilinde gemiyi istediği şekilde yükleyip sefer yaptırır. Gemiye alınan yakıt ve geminin uğradığı limanların masrafları kiralayan tarafından karşılanır. 

Voyage Charter

Türkçe karşılığı seferlik kiralamadır. Navlun masrafları dışında kalan masrafları armatör karşılar. Kiracı ihracatçı olduğu için işlemlerini yapması adına yükü armatöre verir. Seferlik ya da çok seferlik olarak da kiralama işlemi yapılabilir. 

Kontrat Taşımaları

Bu taşıma türünde ürünün üretim dışında kalan kısımlarının iş sorumluluğu lojistik firmasındadır. Henüz üretime geçmemiş veya üretim yerini, üretim şeklini, kapasitesini değiştirmeye karar veren şirketler için hazırlanır. 

İlk defa tedarik zinciri sürecine dahil olanlar için yapılır. Üretici şirketler tek başına yapamayacağı için lojistik şirketinden yardım alır.