Gabari Dışı Taşımacılık
Anasayfa Blog Gabari Dışı Taşımacılık
Genellikle ağır sanayi, enerji ve inşaat sektörlerinin faydalandığı gabari dışı taşımacılık, standart dışı olarak nitelendirilen yüklerin taşınma işlemidir. Kara yolları trafik yönetmeliğine göre, taşınacak standart yük aracın azami ağırlığı + %3,75 +500 kg olarak hesaplanır. Eğer değer, formülden çıkan sonucun üzerindeyse yönetmeliğe göre cezaya tabiidir. Taşınması yasak olan ağırlıklar söz konusu olduğunda ise devreye gabari dışı taşımacılık girer. Lojistik firmaları tarafından yapılan gabari dışı taşımacılıkta, yüke özel çözüm geliştirilir. Yükün ağırlığı, boyutu, hacmi, taşınacağı yer geliştirilecek çözümü belirler.
Yurt içine ve gerekli yol izinleri alındığı takdirde yurt dışına gabari dışı taşımacılık yapılır. Her yük için farklı prosedürler uygulanır. Lojistik firması tecrübeli ve profesyonelse bütün sürece hakimdir. Bu tecrübe de beraberinde problemsiz taşıma süreci getirir.
Lojistik firmalarının hizmetlerinde sadece taşıma işlemi bulunmaz. Gelen talepler doğrultusunda depo – antredepo , monte – demonte, sigorta işlemleri de yapılır.
Yüklere sigorta yapılması çok önemlidir. Çünkü taşınması yapılan yedeği olmayan yüklerin zarar görmesi durumunda hem lojistik firması hem de yük sahibi maddi hasara uğrar.
Gabari dışı taşımacılıkta, normal nakliye firmalarının kullanmadığı araçlardan yardım alınır. Bunlar temel ve yardımcı araçlar olmak üzere iki türe ayrılır. Ayrıca yükün türüne ve gideceği güzergaha göre değişirler. Kara yolu ve deniz yolu kullanılarak yapılan taşımacılıkta farklı araçlar kullanılması buna örnek verilebilir.
Taşıma Süreci Aşamaları
Taşınacak yüke göre ekipman planlaması yapılır. Temel araçlar dışında yardımcı ekipmanlara gerek olup olmadığı, gerekirse ne kadar ekipmana ihtiyaç duyulduğu analiz edilir. Navlunun varması planlanan konuma göre güzergah belirlenir. Deniz yolu, kara yolu dışında demir yolu kullanılacaksa buna sahip ülkeler belirlenir. Bu detaylar belli olduktan sonra gümrük ve sigorta işlemleri başlatılır. Lojistik firmasının sigorta yapması gereklidir. Aksi takdirde taraflar karşılıklı olarak zarara uğrayabilir. Yükleme boşaltma işlemleri sırasında vinç organize edilir. Navlun yola çıkmaya hazır hale getirilir. Navlun yola çıkmadan önce güzergahta veya varış konumunda yurt dışı rotası varsa yol izni alınır. Araçlar lojistik firması tarafından takip edilir. Bütün bu süreç içerisinde yaşanan gelişmeler müşteri ile paylaşılır.
Edeşsoy Lojistik olarak ABD, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Gürcistan, Ukrayna, Rusya, Belarus, Ermenistan, Moldova, Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya olmak üzere 18 ülkeye gabari dışı taşımacılık gerçekleştiriyoruz.