Freight Forwarder Nedir ?
Anasayfa Blog Freight Forwarder Nedir ?
Freight Forwarder Nedir? Hangi Süreçlerde Nasıl Rol Oynar?
Belirli bir komisyon karşılığında taşıyıcılar ve yük sahipleri arasındaki sevkiyat sürecini yöneten aracılara freight forwarder denir. Deniz, hava, kara ve demir yolu olarak dört farklı türde taşıma hizmeti veren freight forwarder firmaları, yüklerin bir noktadan diğer bir noktaya taşınması sırasındaki organizasyonda önemli rol oynar.
Lojistik Süreçlerin Planlanması ve Yönetimi
Freight forwarder firmalarının genel olarak işlevleri; uluslararası ticarette bulunan firmalarla nakliyecileri ortak noktada buluşturmak, ithalatçı ve ihracatçı arasındaki operasyonu yürüterek iletişimi sağlamak, lojistik süreçlerin planlamasını, takibini ve kontrolünü yapmak, hukuksal süreçleri yönetmek, taşıma işlemi sırasında gerekli olan belgeleri hazırlamak olarak sıralanabilir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde; gümrük, depolama ve danışmanlık hizmeti vermek de freigh forwarder firmalarının görevleri arasındadır.
Kritik Görev: Sevkiyat Akışını Kolaylaştırmak
Türkçe karşılığını yük komisyoncusu ya da taşıma işleri organizatörü olarak tanımlayabileceğimiz freight forwarder firmalarının en temel faaliyeti, yük sahipleri ve taşıyıcılar açısından tüm lojistik sürecini daha kolay hale getirmektir. Son dakika yapılması gereken sevkiyatlarda, hızlı karar verilmesi gereken durumlarda operasyonel süreci rahatlatmak için freight forwarder firmaları devreye girer.
Freight Forwarder Firmaları Tam Olarak Ne Yapar?
Freight forwarder hizmetinin faaliyet alanlarında firmalar; ihracat, ithalat işlemleri ve gümrükleme; taşıma türünün belirlenmesi, sevkiyat yönetimi, hukuksal sözleşme ve belgelerin hazırlanması; yasal mevzuat ve uygulamalar hakkında danışmanlık hizmeti verilmesi; sigortalama, depolama ve antrepo hizmetleri; ambalajlama; barkod ve etiketleme; operasyon ve sevk yönetimi, lojistik maliyet planlaması; dağıtım; stok, talep ve müşteri ilişkileri yönetimi; raporlama; performans değerlendirme; vergi mevzuat işlemleri; koordinasyon ve iletişimin sağlanması süreçlerinde aktif rol oynar.
Freight Forwarder Çeşitleri Neler?
Küçük, orta ve büyük ölçekli olarak üç gruba ayırabileceğimiz freight forwarder firmalarının verdikleri hizmet ve fiyatlandırmalar, müşterilerin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Küçük ölçekli firmalar, genellikle birkaç kişiden oluşan, mali yapıları çok güçlü olmayan, lojistik sektörüne yeni adım atmış yapılardır. Orta ölçekli firmalar ise kurumsal faaliyetlerini kendi içinde geliştirmiş, finansal olarak belirli bir standarda erişmiş firmalardır. Son olarak büyük ölçekli firmalar da mali açıdan güçlü, yurt içi ve yurt dışı bağlantıları gelişmiş, global anlamda hizmet veren kuruluşlardır.