Ex Works Nedir?
Anasayfa Blog Ex Works Nedir?
Küreselleşme ile birlikte dünyada ticaret hacmi büyüdü. Global ilişkiler önem kazandı, uluslararası ticaret arttı. Bütün dünyaya hizmet veren platformların da yaygınlaşması ile birlikte uluslararası ticaret hacmi büyüdü. Bununla birlikte lojistik sektörü de hizmet alanını genişletti.
Taşıma Şekilleri
Dış ticarette her şeyin detayları belirlidir. Mal tesliminin nerede yapılacağı, masrafları hangi tarafın karşılayacağı, nasıl paylaşılacağı, sigorta sözleşmeleri, yükümlülükler belirlenmiş durumdadır.
Yükümlülükleri belirleyen sözleşme de Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) yayımladığı Uluslararası Ticari Terimler metnidir. INCOTERMS (Uluslararası Ticari Terimler) de alıcı ve satıcının sorumlulukları yer alır. Ayrıca INCOTERMS’e göre 11 teslim şekli bulunur. Taşıma şekilleri masrafların paylaştırılma türüne göre isimlendirilir.
Ex Works (İş Yerinde Teslim)
EXW olarak kısaltılan bu taşıma şekline göre, satıcının malları iş yerine teslim etmesi işlemine ex works denir. Teslim yerini alıcı belirler. Yani alıcı malı satıcının deposundan veya fabrikasından alır.
Ex Works taşıma şeklinin önemi, alıcının üzerindeki yükümlüğünün maksimum; satıcının üzerindeki yükümlülüğün de minimum olmasıdır. Malın taşıma ve sigorta giderleri alıcıya aittir. Satıcının yükümlülüğü malı hazır hale getirmesi, alıcıya bildirmesi ve fatura kesmesinden ibaret olduğu için bunları yapması ile sona erer. Sadece sözleşmede bir hüküm bulunursa satıcı, malları alıcının sağladığı araca yükler. Ya da gümrük çıkış işlemlerini yerine getirir. Aksi bir hüküm bulunmadıkça satıcı taşıma detaylarına karışmaz.
Ex Works taşıma şeklindeki masraflar malın fiyatı ve paketlemeden ibarettir. İthalatçılar başlangıç teklifi olarak bu formülü kullanır.
Ex Works Taşıma Şeklindeki İstisnalar
Ex Works tanımı sadece, alıcı kendi ülkesindeyken satıcının ülkesinde yapılması gereken gümrük çıkış işlemlerini direkt veya dolaylı temsilcisi aracılığı ile gerçekleştirdiği durumlar için kullanılmalıdır. Eğer alıcı bu işlemleri yapamazsa bu taşıma şekli FCA yani Free Carrier “taşıyıcıya masrafsız” olarak tanımlanır. INCOTERMS’e göre FCA Uluslararası ticaret için uygundur.
Carriage Paid To Taşıma Türü
“Taşıma ücreti ödenmiş teslim” olarak çevrilebilen bu türde, belirlenen araca ait taşıma bedelini ihracatı yapan taraf öder. Sigorta ve diğer masraflar ithalat yapan tarafa ait olur.
Delivered At Place (DAP)
“Belirlenen yerde teslim” şeklinde tanımlanan taşıma türüne göre, satıcı malları taşıma aracında bırakır, yükü boşaltmaz. Yükün boşaltılması alıcının tasarrufuna aittir. Satıcının yükümlülüğü malların varış yerine gelmesi ve buna ilişkin hasar ve masraflardan ibarettir.