Endüstriyel Yük Taşımacılığı
Anasayfa Blog Endüstriyel Yük Taşımacılığı
Endüstriyel sahada taşımacılık büyük öneme sahiptir. Taşıma sisteminden yoksun bir tesis kurulması mümkün değildir. Bir ürün elde etmek için tesis içerisinde taşınacak her türlü malzemenin iletilmesi, üretilmiş ürünlerin taşınması işleminde ekonomik çözümlerin sağlanması taşıma sistemlerinin doğru seçilmesine bağlı gerçekleşir.
Endüstriyel Yük Taşımacılığı Nedir?
Endüstriyel yüklerin bir yerden başka bir yere taşınması işlemine endüstriyel yük taşımacılığı denir. Kısa ve uzun mesafelere yapılan taşımacılık türleri olarak ikiye ayrılır. Kısa mesafelere yapılan taşıma iç taşıma; uzak mesafelere yapılan taşıma ise dış taşıma şeklinde isimlendirilir. Bu isimler üretimin yapıldığı alan ile nakliye yapılacak alan arasındaki mesafeye göre verilir.
Dış Taşıma
İşlenecek malzemelerin, yarı işlenmiş ürünlerin, yardımcı maddelerin fabrika atölye gibi üretim tesislerine getirilmesi, üretim atıklarının atılması, üretilen son ürünlerin tesislerden çıkarılması olayına dış taşıma adı verilir. Dış taşıma işleri ulaştırma araçları ile gerçekleşir. Karada kara ve demir yolu taşıtları; denizde gemi, havada helikopter ve uçak kullanılır. Bu taşıma türü karadan, denizden ve havadan taşıma araçları ile uzun mesafelere sağlanır.
İç Taşıma
Üretim tesisinde bulunan malzemeyi veya malları ambarlara ya da üretim birimlerine dağıtma, üretim sürecinde birim içi hareketleri sağlama, son ürünlerle üretim artıklarının tesis içinde belirli yerlere taşınması vb. işlemlere iç taşıma denir. İç taşıma yapılırken transport makineleri, bantlı konveyörler, halatlı havai hatlar kullanılır.
Endüstriyel Taşımacılıkta Taşınan Yükler
Endüstriyel taşımacılık, lojistik hizmetleri içinde en çok uzmanlık gerektiren alandır. Uzmanlık kadar özen de önemlidir. Çünkü taşınan yükler katı, sıvı ve gaz olmak üzere kendi içine ayrılır. Gerekli önlemler alınmadığı sürece çevreye zarar verebilir. Taşımacılık esnasında emniyet, çevre ve sağlık kuralları en üst düzeyde uygulanır. Firmaların söz konusu kurallara uyma durumları sıkça denetlenir.
Başlıca yükler: Enerji ve gaz santralleri; inşaat, yol, köprü, havaalanı, fabrika kurulum malzemeleri vb.
Gaz ve sıvı halde bulunan endüstriyel yüklerin taşınmasında tankerler kullanılır. Tankerler gaz ve sıvı yüklerin taşınmasını kolaylaştırır.
Katı yüklerde ise parçalı ve dökme taşıma stilleri bulunur. Parça malların ölçüleri, ağırlıkları, mekanik ve kimyasal özellikleri hangi araçla taşınacağını belirler. Dökme mallarda araç seçimini yoğunluk, topraklanma, sıcaklık ve yapışkanlık gibi özellikler belirler.
Özel önem gerektiren endüstriyel taşımacılıkta işinde uzman ve eğitimli ekipler çalışmalıdır.