Endüstriyel Proje Taşımacılığı

Endüstriyel Proje Taşımacılığı

Anasayfa Blog Endüstriyel Proje Taşımacılığı

Proje taşımacılığı, dünya üzerindeki herhangi iki nokta arasında gabari dışı yüklerin taşınmasıdır. Proje taşımacılığında genellikle fabrika, enerji vb. malzemeleri taşınır. Özel uzmanlık gerektirdiği için lojistik alanının en zor türüdür. Proje taşımacılığında süreç sadece taşıma işlemi ile bitmez. Müşteriden gelen istek doğrultusunda depolama, dağıtım veya elleçleme gibi lojistik operasyonlar da yapılır.

Endüstri sahasında taşıma kilit rol oynar. Endüstriyel proje taşımacılığında tesis kurulumu için gerekli parçalar taşınır. Kısa ve uzun mesafe olmak üzere ikiye ayrılır ve buna göre isimlendirilir. İç taşıma kısa mesafelere yapılan taşımadır. Dış taşıma ise uzak mesafeleri kapsar.

Endüstriyel proje taşımacılığında özel önlemler alınması gerekir. Çünkü taşınan yükler çevreye zarar verebilir. Bu yüzden endüstriyel proje taşımacılığı için seçilecek lojistik firmasının önceki işlerinden referans alınmalıdır. Firmanın taşımacılık esnasında emniyet, çevre ve sağlık kurallarını en üst düzeyde uygulaması gerekir.

Endüstriyel Proje Taşımacılığında Araç Seçimi

Proje taşımacılığında araç ve taşıma modu yüke, gidilecek ülkeye, zamana göre seçilir. Ancak endüstriyel proje taşımacılığında yükler katı, sıvı ve gaz olarak ayrıldığı ve tehlikeli madde olabileceği için taşıma yapacak araç sınırlıdır.

Proje Taşımacılığı Nasıl Olur

Proje taşımacılığında önce araç yüklemesi yapılır ve yerleşim sağlanır. Yük yerleşimi sırasında lashing işlemi ile yük sabitlenir. Böylece araçta yük sarsılmaz ve darbelere karşı korunur. Taşıma işleminden sonra yük boşaltılır.

Çevreci Taşıma Yöntemleri

Lojistik faaliyetleri küreselleşmeye bağlı olarak genişler. Küreselleşmeye bağlı olarak oluşan yeni iş sahaları doğrultusunda yeni çözümler üretilir. Örneğin, taşınan yüklerin taşıma esnasında yaşanan bir kazayla çevreye zarar verebilecek olması yeni çözümleri doğurmuştur. Ro-La taşıma metodu, eski kara yolu araç filolarının çevre kirliliği yaratmasından doğan yeni bir metottur.

Ro-La metodu, kara yolu araçlarının bu taşımacılık için özel olarak imal edilen vagonlara dorse ve çekicilerle taşınması anlamına gelir. Gelişmiş ülkelerde demir yollarında yaygın olarak kullanılan bu metot geleceğin sistemi olarak görülmektedir.