Denizyolu Taşımacılığının Avantaj ve Dezavantajları

Denizyolu Taşımacılığının Avantaj ve Dezavantajları

Anasayfa Blog Denizyolu Taşımacılığının Avantaj ve Dezavantajları

Denizyolu taşımacılığı denizyolu ve gemiler kullanarak yapılan taşımacılık türüdür. Denizyolunda kullanılan yüklere ve taşıma türlerine göre gemiler bulunur. Genellikle çok büyük tonajlı taşımalarda denizyolu tercih edilir.

Denizyolu diğer taşıma türlerine oranla daha güvenilir ve avantajlıdır.  Tek seferde daha fazla yük taşınmasına olanak sağlar. Aynı zamanda hassas ve kırılma tehlikesi olan yüklerin de taşınması denizyolu ile daha güvenlidir. Dünyanın her tarafına ulaşımı mümkün kılar.

Denizyolu Taşımacılık Şekilleri

Liner ve Tramp Taşımacılık olmak üzere ikiye ayrılır. Liner taşımacılık seferli ve düzenli taşımacılıktır. Yüklerin alınacağı ve teslim edileceği liman, teslim tarihi önceden bellidir.  Navlun firmaya teslim edilir.

Tramp taşımacılıkta önemli olan navlundur. Gemiler boş olarak yükün olduğu limana gider, yükü alıp belirtilen yere teslim eder. Bu taşımacılık türü düzensiz taşımadır. Planlı bir taşıma söz konusu değildir. Genellikle hububat gibi mevsimsel yükler taşınır. Denizyolu kullanılarak yapılan taşımacılık içinde en hesaplı olanıdır. Gemiler yüklere göre tasarlanır. Tek seferde farklı farklı yükleri alacak şekilde inşa edilir.

Denizyolu Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Denize kıyısı olan ülkeler arasında yapıldığı için uluslararası ticarette sıkça tercih edilir. Kara yoluyla kıyasla 7 kat daha ucuzdur.

Dökme yük veya bozulma problemi olmayan ürünler için taşıma maliyeti oldukça düşüktür.

Farklı taşıma türlerine uygundur. İntermodal ve kombine taşımacılıkta da kullanılır. İntermodal taşıma biçimi, taşıma esnasında taşıma şekilleri değiştirilirken yük üzerinde hiçbir işlem yapmamaya dayanır. Kombine taşımacılık da taşıma esnasında birden fazla araç değiştirilerek yapılır.

Tek seferde birden fazla yük taşıyabilir. Ayrıca ton/km maliyeti diğer alternatiflere göre daha düşüktür. Bu da onu daha hesaplı yapar.

Diğer taşıma türlerine göre daha çevrecidir. Çevreye zarar verecek bir yapısı da bulunmaz. Yakıt tüketimi bakımından avantajlıdır. Araçlar uzun yıllar kullanılabilir. Karayolu taşımacılığında çoğunlukla araçların egzoz vb. salınımı havayı kirletirken diğer taraftan ağır olmaları sebebiyle yola zarar verebilir.

Hız faktörünün önemli olmadığı durumlara kullanılır.

Maliyetleri değişken değildir.

Denizyolu Taşımacılığının Dezavantajları Nelerdir?

Yükleme ve boşaltma operasyonları ve ulaşımı uzun sürer.

Hava şartlarından kolayca etkilenebilir.