Deniz Yollarında Kullanılan Gemiler

Deniz Yollarında Kullanılan Gemiler

Anasayfa Blog Deniz Yollarında Kullanılan Gemiler

Lojistikte hava, kara ve deniz yolları kullanılarak sürdürülen ticarette, taşınan yüke bağlı olarak araçlar değişir. Yükün cinsi, ağırlığı ve acil olup olmaması gibi durumlara göre bu araçlar belirlenir.

Günümüzde taşımacılık ağırlıklı olarak deniz yolu ile yapılır. Deniz lojistiği de gemi vasıtasıyla sürdürülür. Taşımacılıkta kullanılan gemiler de yükün ağırlığına göre belirlenir ve taşıdıkları ağırlıklara göre isimlendirilir.

Gemi Tipleri

Gemi tipleri kendi içinde kuru yük gemileri ve dökme yük taşıyan gemiler olmak üzere ikiye ayrılır.

Kuru Yük Gemileri

Kuru yük gemileri, sıvı olmayan sadece katı yükleri taşır. Tahıl, kömür, demir, tuğla vb. yükler taşıdıkları malzemeler arasında yer alır.

Dökme Yük Gemileri

Dökme yük gemileri, kuru yük gemilerinin aksine daha ağır yükler taşır ve kendi içinde boyutu ile ağırlığına göre isimlendirilir. 6 çeşit dökme yük gemisi vardır.

Handysize

En küçük dökme yük gemisidir. Taşıyabildiği azami ağırlık 39 dtw ile sınırlıdır. Seferlerini bölgesel ticaret limanları arasında yapar. Bunlar genellikle küçük limanlardır. Handysize gemiler küçük limanlar için uygundur.

Handymax/Supramax

Bu gemilerin azami yük ölçüleri 40.000 ile 60.000 arasındadır. Handymax ve Supramax gemileri büyük ve geniş limanlar için yapılırlar. Handymax geminin büyüklüğü 35.000 dtw ile 50.000 dtw arasındayken; Supramax gemiler de 50.000 ile 60.00 dtw arasındadır. Bu gemiler genellikle demir, kömür, çimento, çelik gübrenin yanında patrol tankerleri de taşır.

Türk Armatörler Birliği’nin verilerine göre, Supramax gemileri başta Panamax gemileri olmak üzere diğer gemilere oranla daha fazla yük taşıma kapasitesine ve daha fazla yük elleçleme esnekliğine sahiptir. Bu yüzden mal göndermek isteyen çoğu üretici Supramax gemileri tercih eder.

Panamax Gemileri

Adından da anlaşılacağı üzere Panamax gemileri Panama Kanalı’ndan geçmesi için özel olarak üretilen gemilerdir. Bu ayrıcalıkları onlara diğer gemilere oranla farklı ticaret rotalarına erişme imkanı verir. Taşıma kapasitesi 60.000 – 79.999 dtw arasındadır.

Post – Panamax Gemileri

Panamax gemilerine kıyasla daha yüksek yük kapasitesine sahiptir. Panama kanalından transit geçemezler. Ancak su çekimi kısıtlı olan limanlardan yüksek kübik yükler alabilirler.