Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Anasayfa Blog Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Lojistik tek başına bir işlem değil bir süreçtir. A’dan Z’ye her detayıyla ilgilenilmesi gereken, her parçası ayrı bir uzmanlık isteyen bu faaliyetin görünmez kahramanları vardır. Bu kahramanlardan biri de deniz ulaştırma işletme mühendisleridir.

Mürettebatın önemli bir üyesi olan mühendis kaptan ile eşit görev paylaşımı yapar. Gemideki operasyonel süreçlerden sorumludur ve bu sorumluluklar görev yaptığı sahaya göre değişiklik gösterir.

Deniz Ulaştırma Mühendisinin Sorumluluk Alanı

Filo Yönetimi: Lojistik şirketinin garaj, ekipman ve araçlarının sistem doğrultusunda yürütülmesidir. Hangi aracın nerede ne zaman olması gerektiği, bakımlarının takibi, şoför kontrolü ve konaklama işlemlerinin takibi bunun içindedir. Gemiyi ve taşıma sürecini bir işletme olarak düşünülmesi ve bu doğrultuda hareket edilmesi gereklidir.

Deniz ve Limanların Sigorta İşlemleri: Lojistik firmalarında sigorta çok önemlidir. Çünkü taşınan mal özeldir ve yedeği bulunmaz. Yükün taşınması esnasında meydana gelecek maddi ve manevi hasar hem taşıma işlemini yapan firmayı hem de yük sahibini zor durumda bırakır. Bunun için sigorta şarttır. Yükün ulaşacağı limanın, kullanılacak araçların, taşınacak yüklerin sigorta işlemlerinin takibi yapılır. Bu durumda deniz ticareti hukukunda yetkinlik sahibi olması gerekir.

Gemi Kiralama ve Satma İşlemleri: Deniz ticaretinde yük gemileri genellikle kiralanır. Yük gemilerini kiralayan veya işleten kişilere armatör denir. Deniz ulaştırma mühendisinin sorumluluk alanına gemi kiralama ve satma işlemleri de girer. Mühendis bu durumda acente gibi çalışır.

Kaptanla İş Birliği İçinde Olmak: Bir işletme gibi düşülen gemide yönetici bütün personellerden sorumludur. Böyle bir durumda deniz ulaştırma işletme mühendisi geminin yönetiminden de sorumludur. Bunun için kaptanla işbirliği içinde olması gerekir. Kontrol altında tutulması gereken durumlar için kaptan ve mühendisin iletişim halinde bulunması, geminin fiziki yönünün bütünlüğü açısından önemlidir.

Nakliye ve Lojistik İşlemlerini Yönetmek: Uluslararası ticaret genellikle deniz yolu üzerinden yürür. Denizaşırı taşınan yüklerin gemiye yüklenmesi, nakliye süreci, lojistik işlemleri için gerekli belgelerin hazırlanması mühendisin sorumluluğundadır.

Sefer İçin Gerekli Malzemeleri Belirlemek: Mühendis gemide yönetici konumundadır ve kaptanla aynı rütbede sayılabilir. Geminin sefere hazırlanırken ihtiyaç duyacağı malzemeleri özellikle yakıt ve yağ miktarını bilmeli ve belirlemelidir.